onsdag 20 oktober 2010

Choklad- och vinprovning


Tisdagskvällen förgylldes av en choklad- och vinprovning. Det var verkligen en intressant upplevelse och ett trevligt föredrag som vi fick åhöra! Idag bjuder jag på några bilder därifrån (skulle gärna tagit flera bilder, både hela vin- och chokladsortimentet men det där att gå och knäppa bilder i folksamlingar känns inte alltid så bekvämt...you know... )

Det finns människor som säger att choklad ABSOLUT passar till vin. Det finns människor som säger att choklad ABSOLUT INTE passar till vin. Igår fick jag tillfälle att prova och konstatera att båda opinionerna kan vara de rätta. Vi provade 3 röda, ett vitt och ett mousserande vin till 12 olika chokladsorter, både små enkla bitar och lyxiga praliner, från ljusaste vit choklad till mörkaste 90%:s choklad.
Det som i alla fall blev en aha-upplevelse för mig var att choklad väldigt sällan passar med viner om man direkt bara bryter den från en chokladplatta. Så fort som samma choklad däremot hade använts för vidare bearbetning med ytterligare kakaosmör, grädde, nötter, någon krydda, bär o.dyl. föll chokladsmaken betydligt bättre in i vinets värld.


På skedarna finns kakaosmör (vitt, smaklöst), rent kakaopulver (mycket bittert), krossad kakaoböna (en svag smak av mörk choklad). En mjölkchokladpralin hade blivit beströdd med grovt salt (!) och det var också en intressant smakupplevelse.

Nå, mina favoriter igår blev nötchokladpraliner tillsammans med Chianti och mörka kakaopraliner fyllda med hallon och överdragna med hallonpulver till en mousserande Moscato d'Asti. Således köpte jag hem några av vardera pralinsorten :)
Men huvudregeln är ju i alla fall att smaken är olika och att man följer sina egna smaklökar...så go´vänner fortsätt att njuta av viner och choklad, skilt för sig eller samtidigt!
Louise

5 kommentarer:

 1. där hade jag definitivt velat vara med på ett hörn! det var säkert en upplevelse att få testa dessa godsaker med varandra. mmm...

  SvaraRadera
 2. Oo, mikä ihana tilaisuus! Tykkään tosi paljon noista Petrin suklaista. Ostelin kesällä herkkuja sieltä Fiskarsin puodilta, namnam! :)

  SvaraRadera
 3. Mmm, det där såg ju mer än gott ut. Tror inte att det ordnas vare sig choklad eller vinprovning i vår lilla stad, men man kan ju prova lite hemma i alla fall...

  Kram, Nicole

  SvaraRadera
 4. Vilken upplevelse! Originellt, inte det första man tänker på att choklad och vin passar ihop...

  Kram Gugi

  SvaraRadera
 5. Heh...jooo, det är vårt hem, men den där grisen i ljusröd tunika vägrar jag känna!!!!
  Choklad och ÖL, kan man ha en sådan smakkväll...??? Vin kan jag inte med, får såådan migrän.

  Kraam/Pia

  SvaraRadera