torsdag 18 mars 2010

In vino veritas - I vinet sanningen


Ja när man inte kan glädja sig åt vårens ankomst (här snöar det nämligen igen ;( ) så får man försöka glädja sig åt andra saker i livet, fritidsintressen till exempel!

Ett av våra intressen är viner. Tillsammans med Mr. har vi gått med i den lokala vinföreningen, som i sin tur hör under stora föreningen Munskänkarna. Föreningen ordnar någon sorts tillställning, samt vinprovning varje månad. Då har man möjlighet att lära sig nya saker om viner, vinframställning, druvor, producenter och vingårdar samt vinområden och vinländer. Tyvärr är det så att jag märker att mitt minne är ganska begränsat....men att provsmaka och prata viner är ju också roligt :O) Mannen däremot har ett fenomenalt vinminne. Han minns väldigt mycket fakta, men han minns också t.ex. vilket vin vi drack på Viking Line när vi kom hem från Åre 2006, vilket vin vi drack när vi hade kusinerna på middag förra påsken....och framför allt minns han ofta vilka favoritviner i synnerhet kvinnor har (gäller inte ens bara vackra unga kvinnor :O) ).

Till intresset hör förstås en del rekvisita såsom vinglas, karaffer, temperaturmätare, silar....mycket sådant, som dock sällan används. Därtill blir det att köpa vinböcker och prenumerera på vintidningar (främst den finska Viinilehti samt Fine Wine). Så har vi en liten samling gamla vinöppnare, som min man samlat på sig genom åren. Så, nu fattas dock ännu vinkällaren. Rummet finns, en del material finns....men vi ska se om jag bloggar så länge att det blir en guidad tur för er ner till vinkällaren :O)

En del av våra vinböcker. Mr har läst alla från pärm till pärm...jag har bläddrat i de flesta :O) ....finns många fina bilder...

Vinflaskorna förvaras i mörker, på ligg - dock inte i rätt temperatur.

En del av Mr:s vinöppnare.

Mmmm....gott, gott

Är ständigt på jakt efter flera vinlådor och annan trevlig rekvisita till den framtida vinkällaren.

Bilden högst upp kommer jag att sätta upp i sidobalken med en länk till Viinilehtis hemsida. Där finns nämligen ett nytt vintips varje vecka med varierande viner och priser.

På veckoslutet blir det att besöka vinmässan i Helsingfors och smaka på en del gamla godingar (kanske nya årgångar) samt en hel del nyheter.

Jag började dagens inlägg med ett känt latinskt citat och avslutar likaså med ett annat:
Vinum et musica laetificant cor (Vin och musik glädjer hjärtat, finns även i Bibeln)

Skål!!

Louise

20 kommentarer:

 1. Vau måste jag säga! Vilket trevligt intresse ni har. Där blir man aldrig fullärd. Vi dricker också en hel del vin, men har ingen större kunskap kring ämnet.
  Kram Monica

  SvaraRadera
 2. Oj vilket intresse för vin ni har. Kul! :) Förstår att det finns massor att lära inom ämnet för viner är ju en hel vetenskap!!

  Jag skulle också vilja lära mig mer om olika viner, speciellt vilka viner som passar till olika maträtter.

  Ni ser ut att ha en fin vinsamling *ler*

  Ha det fint!
  Kramar Linda

  SvaraRadera
 3. Mycket kunskap kring det kära ämnet må jag säga! Är imponerad! Där sparas inte på krutet ser jag! ;o) Extra sting med citaten! Njut av kvällen!

  SvaraRadera
 4. munskänkarna är bra, här hemma finns också samma vinintresse med provningar vilket jag tycker är jätte spännande. Jag har fortfarande lite svårt med att känna de olika druvorna o min käre sambo är en bra lärare.
  Jag älskar godaviner o i synnerhet när vinet gifter sig med maten :)
  ha en härlig vinkväll
  kram

  SvaraRadera
 5. Känner mig så vilsen på detta område eftersom jag får sån otrolig huvudvärk av rött vin (även glögg) men roligt att ni har fått odla ett gemensamt intresse! inte alla som kan det:)och rekvisitan e så vacker!!!

  SvaraRadera
 6. Härlig hobby! Jag har problem med minnet jag också, man borde ju föra vindagbok...

  SvaraRadera
 7. En välfylld vinkällare är ju en dröm, så roligt om ni gör ett sånt rum. Ser att ni samlat på er lite godsaker. Jätteroligt och prova vinsorter, och makens samling av korkskruvar är så fin.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 8. hei.
  å så kjekk en hobby dere har,lir nok en proff vin kjeller etterhvert hos dere.
  jeg er å glad i vin,å prøver å lære litt jeg å,
  klem fra sylvia

  SvaraRadera
 9. Vilka vinexperter ni är!
  Jag har väldigt dåligt minne också.Din make däremot verkar verkligen ha ett utmärkt minne!
  ha en skön kväll.Kram Kicki

  SvaraRadera
 10. skål!
  jag har samma problem med minnet, tyvärr.
  vi har varit på en vinprovning, och den var riktigt trevlig, men fler gånger har det inte blivit av. vem vet, kanske vi tar oss i kragen en vacker dag och skriver in oss i den lokala vinföreningen ;)

  SvaraRadera
 11. Säkert jätteintressant! Vi var en gång med goda vänner på vinprovning, men jag är som dej minns ingenting från gång till gång. Brukar däremot köpa vinet enligt flaskan... du vet vacker flaska - säkert gott vin ;O)

  SvaraRadera
 12. Kanonroligt intresse!!:-) Här blir det ett gott glas rött ikväll, det är ett som är säkert, hihi...

  Ha en fin dag!

  Kraam Sofia

  SvaraRadera
 13. Hej! Hittade hit genom nån blogg...kommer inte ihåg vilken! Vilken fin sida du har och vilket trevligt intresse ni har...hade gärna velat kunna mer om vin. Vi provar oss igenom olika sorter och lär lite på vägen=)

  trevlig helg!

  tina

  SvaraRadera
 14. Här snöar det också.. *typsikt* men väljer att se fram emot munkarna som min man lovat att släpa hem. Det blir inte bättre än vad man gör det till :)

  SvaraRadera
 15. Vad intressant det låter!
  Nu ska nog den där snön bort har jag bestämt. Åker till stockholm ikväll och på söndag morgon är den borta. Har jag bestämt..

  Ha en skön helg!

  Kram, Lotta

  SvaraRadera
 16. Grattis till Er fina samling av viner o tillbehör! Vilket intresse ni har, det var ett trevligt inlägg! Önskar dig en Skön Helg vännen! Kram Therese

  SvaraRadera
 17. Nej men så gott och trevligt. Jag älskar rödvin, men ett par glas räcker, sen blir jag dålig. Precis som du kommer jag ALDRIG ihåg vilka viner jag gillar. Bara länder. Nån gång ska vi ta en kurs jag och min käre. Nån gång...

  God helg!

  SvaraRadera
 18. Hej Louise!
  Vad kul med ert gemensamma vinintresse:)
  Vad kunniga ni är och vilket minne din make har, hihi!

  Sambon o jag har köpt en flaska rött (argentinska "Gestos" som jag varmt kan rekommendera!) och lite ost som vi tänkt avnjuta ikväll men vi blev så mätta efter middagen så vi sa att vi tar det imorgon kväll istället. Nu när jag läste ditt inlägg blev jag lite sugen, kanske öppnar vi flaskan ändå;)

  Ha en fortsatt trevlig helg Vännen!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 19. Å det låter mer än trevligt! Jag brukar i bästa fall komma ihåg vad vinet heter eller hur etiketten såg ut ;) Men det är verkligen pricken över i:et att hitta ett gott vin till en god middag! Kanske du har något bra vintips till oss vanliga dödliga?
  Kram Maria

  SvaraRadera
 20. Oj, vilken samling korköppnare!
  Imponerande!
  Detta inlägg måste jag visa min man, som också gillar allt som har med vin att göra!

  Han gör vin själv från början till slut ... även designar sina personliga etiketter!

  Blev mycket "min man" det där ;)
  Trevlig blogg du har ... kommer gärna igen!
  Mysig söndag!

  SvaraRadera